Spletno mesto za učinkovitejše delovanje uporablja spletne piškotke. Preberi več o uporabi piškotkov
 • Predstavitev
 • Menopavza
 • Inkontinenca
 • Stres
 • Vnetje mehurja
 • Svetovanja
 • Dohodnina
 • 

  Predstavitev

  Društvo Mena – Maribor

  Društvo Mena je vseslovensko humanitarno društvo za pomoč ženskam, ki imajo težave z nehotnim uhajanjem vode (urinska inkontinenca), težavami v zvezi z menopavzo in ginekološkimi težavami.

  Ker se o zdravstvenih tegobah bolnic z urinsko inkontinenco pri nas še zelo malo govori, ni čudno, da mnoge sploh ne vedo, da ta bolezen obstaja in da se jo da ozdraviti, zato podpora bolnicam z urinsko inkontinenco igra prioritetno vlogo pri delu društva in v ta namen v društvu dela tudi ginekolog.

  Društvo je sicer svetovalno, izobraževalno in strokovno podkovano društvo, ki nudi psihofizično in tudi konkretno pomoč ženskam, ki so se znašle v omenjenih težavah. Dnevno izvaja svetovalno dejavnost po telefonu in osebno v najetih prostorih društva na Frankolovski ulici 11 v Mariboru.

  Prireja zdravstvena predavanja po različnih krajih Slovenije, (če želite, da pridemo k vam, se bomo vabilu z veseljem odzvali) ženske pa tudi seznanja, kako ter kje pridejo najhitreje do strokovne zdravniške pomoči, kako do ustreznih pripomočkov, kako si lahko uspešno pomagajo tudi in predvsem same s konservativnimi metodami zdravljenja urinske inkontinence, nadalje seznanja tudi s pravicami iz naslova zdravstvenega zavarovanja.

  Društvo nudi psihično podporo članicam pa tudi tistim, ki niso članice društva, saj prizadete o svojih težavah, ki jih prinaša inkontinenca in življenje ženske po

  40. letu težko spregovorijo in so v svoji stiski prepuščene same sebi.

  Čedalje več žensk trpi za posledicami inkontinence, menopavzalnih stanj in stanj po ginekoloških in uroginekoloških operacijah, pa se nimajo kam obrniti po pomoč, zato je bilo ustanovljeno Društvo Mena, ki nudi celovito pomoč na enem mestu, kar se odraža tudi na intenzivnem naraščanju članstva, pa ne le znotraj Štajerske regije, kjer je sedež društva, temveč na področju vse Slovenije, saj naša družba žal še nima potrebnega posluha, pravzaprav to vrstno problematiko kar ignorira, čeprav je pereča in privzema vse večje razsežnosti.

  Društvo Mena deluje na zelo visoko postavljenih etičnih načelih, saj je daleč v ospredje postavljena ženska v stiski, kateri je posvečen pristni in topli človeški odnos z namenom, da bi tej populaciji bilo čim lažje, da bi ženske v stiski spet polno zaživele, si povrnile izgubljeno samozaupanje in vero v osebno vrednost.

  Zametki Društva Mena, kot svetovalno-izobraževalnega društva segajo v obdobje, ko sem sama zbolela in bila dvakrat operirana, prav tako pa bila okužena s skoraj nepremagljivo bakterijo Escherichijo coli. Prestajala sem veliko duševno stisko in zelo konkretne motnje v vsakdanjem življenju.

  Prav tako kot jaz, so bile tudi ” sotrpinke ” po ginekoloških operacijah ali po zaključenem zdravljenju urinske inkontinence prepuščene same sebi in svoji duševni stiski. In tako je v meni dozorel sklep, da je zanje in zame v naši družbi treba nekaj narediti. Tako se je leta 1999 rodilo društvo za pomoč inkontinentnim ženskam, ki ga čez vsa leta gradim na organizacijski in vsebinski ravni ter sem tako tudi storila vse, kar je bilo potrebno za vstop društva v družbeno življenje, v smislu pomoči ljudem v stiski, predvsem inkontinentni bolnici, katera je še danes temelj vsega društvenega dela.

  Čez vsa leta pa moje delo temelji predvsem na veliki predanosti, ljubezni do sočloveka, ki v stiski kakršni koli že je, potrebuje pomoč.Težave s katerimi se srečujemo pri našem delu pa premagujemo z mojim neuničljivim entuziazmom, pri katerem so včasih potrebne tudi bodrilne besede drugih ljudi. Nekaj takšnih besed sem slišala v enem izmed izjemno črnih trenutkov, ki so me doleteli na moji društveni poti. Glasile so: ” Gospa Meglič, vztrajajte, ne obupajte in delajte

  dalje! ” Te besede mi je izrekla gospa Lilijana ZORKO, zaposlena na MOM, katera že vsa leta spremlja moje društveno delo. In prav njene besede so moja popotnica, ko mi je težko, tako, da lahko s skupnimi močmi z mojo delovno ekipo premagamo prav vse težave, ki nam stopijo na našo izjemno težko pot.

  Premagujemo jih z brezplačnim delom, s prostovoljnimi prispevki dobrih ljudi, saj donacij skorajda ni, članarine nimamo in skozi vsa leta tudi s prispevki iz lastnega, že tako majhnega osebnega dohodka, vse z namenom, da se to prepotrebno zatočišče za ženske ohrani na sedaj doseženi ravni, za katerega pa ima naša družba žal vse prevečkrat gluha ušesa.

  Ob tem še lahko povem, da, če ne bi bilo silne želje pomagati ženskam, zagotovo ne bi v danih pogojih več opravljale tega samaritanskega dela, tako pa se zavedamo poslanstva našega društva in vse večje potrebe po tovrstni pomoči, s katero počasi, a vztrajno, spreminjamo tudi našo družbo.

  Ob tem gre posebna zahvala Mestni občini Maribor, ki nam je pisarniške prostore za delovanje društva dodelila v brezplačen najem. Prav tako hvala vsem, ki nam za organizacijo strokovnih predavanj omogočate brezplačno koriščenje prostorov.

  Hvala tudi prof. dr. Iztoku TAKAČU, dr. med., svetniku, specialistu ginekologije in porodništva, Predstojniku Klinike za ginekologijo in perinatologijo UKC Maribor, za vzpostavljeno izjemno korektno in fleksibilno sodelovanje z našim društvom, prav tako hvala zdravnikom, ki sodelujejo z nami.

  Upravni odbor:

  • Lorena Marija Meglič, ustanoviteljica in predsednica društva
  • Zdenka Izlakar, tajnica društva
  • Branislava Grabušnik, blagajničarka društva

  Nadzorni odbor:

  • Milka Fliser, predsednica
  • Zlatka Nedeljko, podpredsednica
  • Davorka Veleci, članica

  Strokovna vodja programa dela v društvu sta:

  • Darka BAJEC, univ. dipl. psih.
  • mag. Saša Djukanović, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

  Predstavnica društva za Belo krajino in Dolenjsko:

  • Jožica Černe

  ČASTNE ČLANICE DRUŠTVA SMO:

  • Lorena Meglič, predsednica društva
  • Cvetka Jambrošič iz Radia Brezje
  • Tatjana Golenko – Golob, predstavnica podjetja Johnson&Johnson

  V primeru, da ste se odločili, da boste Društvu Mena z morebitnim prostovoljnim prispevkom ali donacijo finančno pomagali pri delu, vas prosimo, da prispevek nakažete na TRR društva

  št.: 04173-0001177095, ki je odprt pri NOVA KBM d. d..

  Davčna številka društva je: 14882914.

  HVALA!

  Napisala: Lorena Meglič

  Delo društva sofinancirajo: