• Predstavitev
  • Svetovanja
  • Dohodnina

Vnetje mehurja

Vnetje sečnega mehurja – pogost pojav pri ženskah

Težave zaradi vnetja sečnega mehurja, so pri ženskah zelo pogoste. Prvi znaki vnetja so: pogosto uriniranje, pekoče uriniranje, smrdeč in temen urin ter bolečine v spodnjem delu trebuha, ki jih največkrat pripišemo bolečim jajčnikom.

Vnetje sečnega mehurja najpogosteje povzročata črevesni bakteriji Klebsiella in Escherichia coli. Predvideva se, da do okužbe sečil pri ženskah pride zaradi tega, ker sta zadnjična odprtina in sečnica zelo blizu skupaj. Sečnica pa je pri ženskah zelo kratka, saj meri od 2,5 do 4 cm. Z Escherichio coli se lahko okužimo tudi s hrano.

V primeru okužbe z Escherichio coli, je lahko zdravljenje dolgotrajno, saj je ta bakterija zelo nevarna in zelo težko uničljiva. Naseli se lahko po celi trebušni votlini, prav tako se lahko razširi vse do pljuč. V skrajnem primeru je lahko tudi smrtno nevarna. Po raziskavah, ki so bile opravljene v ameriških državah Illinois in Utah, Escherichia coli vegetira v času najmočnejšega delovanja antibiotikov, ko učinek popusti pa se bliskovito razmnoži.

Ženskam v času zdravljenja vnetja sečil, poleg zdravil, ki jih vedno predpiše zdravnik, priporočam, da dnevno popijejo 2 l ursi čaja, (lahko hladnega) in tri šumeče tabletke C vitamina, ki jih raztopite v 3 dl vode ali hladnega čaja, saj boste tako izpirale bakterije iz urinarnega trakta in ga s C vitaminom zaščitile pred lepljenjem bakterij na sluznico sten sečnega mehurja in sečnih poti. Priporočam, da tretjo tabletko s tri dl tekočine popijete okoli 17. ure, (v poletnem času okoli 18. ure) zato ker biološko delovanje ledvic in mehurja poteka med 17. in 19. uro.
    Po končanem zdravljenju z antibiotiki priporočam še 2 do 3 tedne rednega uživanja ene šumeče tabletke C vitamina na dan, raztopljene v 3 dl vode ali čaja, v času biološkega delovanja ledvic in mehurja, nato varujemo sečni mehur pred vnetji z občasnim uživanjem C vitamina. Na splošno ženskam priporočam, da veliko pijejo (dnevno 1,5 do 2 l tekočine) in se tako varujejo pred vnetjem mehurja, saj se z uriniranjem izpirajo bakterije iz sečnega mehurja. Če ne pijemo, je naš sečni mehur idealen za razmnoževanje raznih bakterij, ki povzročajo vnetja sečil, saj jih brez zaužite tekočine ne moremo izpirati.

Zelo pomembna je tudi osebna higiena, zato priporočam brisanje nazaj proti zadnjični odprtini, brisanje samo z belim WC papirjem, umivanje genitalij samo s toplo vodo, priporočam tudi uporabo samo belega bombažnega perila, pranje perila z blagimi sredstvi – brez mehčalca.

Priporočam pitje brusničnega soka ali čaja in sok ameriške borovnice, ki vsebuje elargično kislino in tako preprečuje lepljenje bakterij na sluznico urinarnega trakta. (mehur, ledvice, sečne poti). Priporočljiva je tudi uporaba domačega jabolčnega kisa. Opozoriti velja, da s pretiranim uživanjem C vitamina lahko povzročite uhajanje vode, (urinska inkontinenca) katero preneha takoj, ko se količina C vitamina v organizmu normalizira. Ženskam, ki so podvržene pogostim vnetjem sečnega mehurja, odsvetujem kopanje v bazenih in priporočam uriniranje pred in takoj po spolnih odnosih.

V času zdravljenja se odsvetuje pitje alkohola, čaja, kave, gaziranih (mehurčkastih) pijač, napitkov iz kakava, prav tako močnim začimbam, ker na mehur delujejo dražeče.

Zgoraj opisano pomoč pri vnetju sečnega mehurja, vam priporočam po lastnih raziskavah in lastni uporabi v bitki s trdovratno črevesno bakterijo Escherichijo coli. Sama na ta način ŽE od leta 1999 uspešno preprečujem vnetje sečnega mehurja.

Napisala: Lorena MEGLIČ